Geen geesteszieken meer in gewone cel

Meer dan duizend geïnterneerden verblijven nog steeds in gevangenissen. Over vier jaar moeten ze allen in een aangepaste opvang zitten, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

"Als de minister zijn belofte houdt, zullen alle geïnterneerden in 2019 de hulpverlening krijgen waar ze recht op hebben", zegt parlementslid Goedele Uyttersprot (N-VA), die de kwestie aankaartte. "De afgelopen jaren is er veel te weinig zorg besteed aan deze mensen. Ze hadden nooit in een reguliere gevangenis mogen zitten. De regering werkt wel aan extra forensisch-psychiatrische centra, maar 1.000 personen is nog steeds enorm veel."

Bijna volzet

Het nieuwe forensisch psychiatrisch centrum (FPC) in Gent - met plaats voor 264 geïnterneerden - is op dit moment bijna volzet. En ondanks de aanbesteding voor een bijkomend FPC in Antwerpen (182 plaatsen), blijven er opvangplaatsen te kort.

Re-integratie

"Het gebouw in Antwerpen zal in de loop van 2016 in gebruik genomen worden", zegt minister Koen Geens. "Het doel van deze centra is om in een beveiligde omgeving te zorgen voor de correcte psychiatrische behandeling. Tegelijk wordt er gewerkt aan de re-integratie en de doorstroming van geïnterneerden naar het reguliere circuit. Er komt ook een derde FPC en twee instellingen voor langdurig verblijf van mensen met psychiatrische problemen." Waar die instellingen zullen komen, moet nog worden bepaald.