UGent bestudeert panda-uitwerpselen

Wetenschappers van de UGent gaan de uitwerpselen van Hao Hao en Xing Hui bestuderen, de twee reuzenpanda’s van het dierenpark Pairi Daiza. Ze hopen onder meer na te gaan hoe papierafval sneller verwerkt kan worden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van LabMET (het Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie), een onderzoeksgroep die deel uitmaakt van de vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie aan de UGent. Ze willen bij de reuzenpanda’s nagaan welke bacteriën voor een snelle vertering zorgen.

Verteringsproces nabootsen

Het dieet van panda’s bestaat voor 99% uit bamboe. Bamboe bestaat dan weer voor een groot deel uit lignocellullose, een bijzonder moeilijk te verteren stof die onder meer in gras, stengels en hout zit. Maar het spijsverteringsstelsel van de panda kan die stof wel verteren en omzetten in suikers.

In een eerste fase zullen de onderzoekers van LabMET van de Universiteit Gent de uitwerpselen van Hao Hao en Xing Hui bestuderen en vervolgens proberen om het verteringsproces in een labo na te bootsen. Om de dagelijkse routine van de panda’s niet te storen, zullen de uitwerpselen verzameld worden in de pandagrot op het moment dat de dieren buiten zijn.

Papierberg beter verwerken

Als de onderzoekers ontdekken welke bacteriën en welk proces in de spijsvertering van de panda's voor die vertering zorgen, kan die wetenschap ook gebruikt worden om afval dat voor een groot deel uit lignocellulose bestaat efficiënter af te breken. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de enorme papierberg van kranten en tijdschriften efficiënter te verwerken. Ten slotte kunnen de nieuwe inzichten ook helpen om het dieet van de reuzenpanda’s te verbeteren.