Antwerpse nachtclub wil "geen mocro's"

Op de sociaalnetwerksites Facebook en Twitter is een rel ontstaan na een gelekt gesprek tussen personeelsleden van de Antwerpse nachtclub La Gare 27. Enkele werknemers discussiëren over wie de toegang al dan niet ontzegd mag worden tot de club. De uitbater vraagt om geen zwarten of Marokkanen binnen te laten: “Zo min mogelijk Marokkanen, jullie weten allemaal wat ik bedoel”.

Op Twitter verschenen enkele fragmenten van het gesprek: “Geen mocro’s, geen bende blacks… simpel. Ook niet op lijst”, stuurt de ene. “Komt in orde. Kan dit ook aan de promotors worden doorgegeven. Dat ze geen allochtone namen op lijst zetten,” vraagt de andere. “Er wordt verwacht dat er een minimum allochtonen in de zaak zijn. Dus dan ook beter geen allochtonen op de lijst zetten.” Op Twitter heeft het gesprek een golf van verontwaardigde en boze reacties uitgelokt over de racistische toon.

“Allesbehalve racist”

Vincent Anthony Ekwunor, de uitbater van La Gare 27 en zelf Nigeriaans, heeft intussen ook gereageerd op de hetze. “Ik ben allesbehalve een racist (…). Mijn doel was een urban club te beginnen die staat voor diversiteit en afstapt van de ouderwetse manier van denken. Door het succes van onze zaterdagen, merken we dat er meer spanning heerst door toenemende groepen mannen die geen respect hadden voor de zaak, vrouwen of andere klanten. (…) Ja ons probleem bestond de laatste weken vooral uit mannelijke groepen Marokkanen en zwarten die zonder vrouwen kwamen en akkefietjes buiten en binnen veroorzaakten.”

De organisatie besliste om evenveel vrouwen als mannen binnen te laten in de club. “Ik heb daarbij inderdaad gezegd geen mocro’s en bende zwarten, enkel gebaseerd op de recente gebeurtenissen. Ik had inderdaad beter gezegd groepen mannen”, geeft Ekwunor toe.