Francken: "Geen geld voor asielzoekers"

Theo Francken heeft gereageerd op de heisa die is ontstaan op sociaalnetwerksite Facebook na een interview aan VTM NIEUWS, van afgelopen donderdag. Daarin legt Francken uit dat de OCMW’s die voor opvang van asielzoekers zorgen, geld krijgen om voor die opvang te zorgen. In verschillende Facebookposts die duizenden keren werden gedeeld, werd echter beweerd dat de asielzoekers het geld zelf ontvangen. “Er klopt niets van”, zegt Francken nu.

“Iedereen die opvangt creëert, die krijgt geld”, had Francken voor de camera van VTM NIEUWS gezegd. “Dat is ongeveer 40 euro voor een volwassene en 29 euro voor een kind. Dat komt op 3.000 à 3.500 euro per maand voor een gezin met twee kinderen, dat het OCMW krijgt. Daar kan je wel iets mee vinden om bijvoorbeeld iets te huren. Want dat is vaak het probleem.”

Die uitspraken hebben tot een ware storm op Facebook geleid. Een boodschap van buschauffeur Daniel Bonheure werd op drie dagen tijd bijna 8.000 keer gedeeld. De man vertelt dat hij het door ziekte moet doen met 860 euro per maand. “Ik heb 41 jaar gewerkt, dus een hele loopbaan. Nu hoor ik dat iedere vluchteling die haar het OCMW gaat 40 euro daags krijgt en voor ieder kind 26 euro. Dat is 3.168 euro per maand. Waar moet ik naar toe om 3.000 euro te krijgen?” Ook een gelijkaardige Facebookpost van Kontrimo-eigenaar Michel van den Brande werd bijna 8.000 keer gedeeld.

Francken reageert nu zelf op de heisa die is ontstaan. “Er klopt niets van deze boodschap”, zegt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Asielzoekers krijgen geen geld. Enkel bed, bad, brood. Materiële opvang dus, geen financiële steun. Het OCMW dat in bed, bad, brood voorziet, krijgt uiteraard wel geld van Fedasil om in die opvang te voorzien: appartement/huis huren, eten voorzien, administratieve kosten, water, elektriciteit, ….”

“Het bedrag dat hiervoor voorzien wordt is ongeveer 40 euro per volwassene en 29 euro per minderjarige. Dat geld gaat dus naar het OCMW, maar krijgt de asielzoeker nooit in zijn handen. Dit  bedrag is hetzelfde bedrag als onder Maggie De Block en andere voorgangers. Dat is al jaren de regeling. Het is internationaal, Europees en Belgisch een verplichting om opvang te voorzien voor asielzoekers en mensen op de vlucht”,  schrijft Francken op Facebook.

Bekijk hier het fragment waarnaar wordt verwezen: