Dossier Terreurdreiging

Michel roept Veiligheidsraad bijeen

Premier Charles Michel riep vanmiddag om 12.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen op zijn kabinet in de Wetstraat 16. De veiligheidsraad verzamelt het kernkabinet en de verschillende veiligheids- en inlichtingendiensten van het land.

De schutter die gisteren overmeesterd werd op de Thalys naar Parijs, was volgens de vervoersmaatschappij opgestapt in Brussel-Zuid. Op het moment dat hij het vuur opende, bevond de trein zich wel al op Frans grondgebied. Het onderzoek is dus in Franse handen. Niettemin roept premier Michel de Nationale Veiligheidsraad samen.

De raad heeft drie veiligheidsmaatregelen genomen. Ten eerste komen er intensievere gemengde patrouilles van Belgische en Franse agenten op Thalystreinen. Daarnaast zullen de identiteitspapieren en bagage van de Thalysreizigers grondig gecontroleerd worden. Tot slot zullen er ook meer patrouilles zijn op grote manifestaties of evenementen waar veel mensen samen zijn. Dat was vanmiddag al zichtbaar op de Meir, de drukke winkelstraat in het centrum van Antwerpen. Daar waren duidelijk meer agenten op straat. 

Dader ook bij Belgische diensten bekend

Minister van Justitie Koen Geens bevestigde dat de dader bekend was "bij onze diensten". Op de vraag wat er verkeerd ging antwoordde Geens dat "er altijd iets verkeerd kan gaan als iemand rondloopt met een Kalasjnikov".

"Deze regering maakt van veiligheid een topprioriteit" en "we zullen er alles aan doen om de veiligheid te garanderen", zei CD&V-vicepremier Kris Peeters. Zijn Open Vld-collega Alexander De Croo zei dat "we aan een verschrikkelijke ramp ontsnapt zijn" en bracht hulde aan de mensen die op de trein zijn tussengekomen. Hij merkte op dat het nu gebleken is dat het bij dit soort zaken "vaak gaat om mensen die bekend zijn" en niet zozeer om 'lone wolfs'. De Croo meent dat er nu moet bekeken worden "hoe we daar mee omgaan".

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw bevestigde dat het federaal parket een onderzoek opende. Eddy Testelmans, de chef van de militaire inlichtingendiensten bevestigde enkel dat er contacten zijn met de Franse inlichtingendiensten over de zaak. 

Bekijk ook: