Kaart: 13.000 Belgen op overspelsite

Het grote hack bij overspelsite ‘Ashley Madison’ heeft ook zijn effect in ons land. Uit de gegevens die het hackerscollectief ‘The Impact Team’ naar buiten heeft gebracht, blijkt namelijk dat er meer dan 13.000 Belgen aangesloten zijn bij de website, die vreemdgaan aanmoedigt. Op een kaart waarin de gegevens verwerkt zijn, is bovendien te zien in welke gemeenten de gebruikers in ons land wonen.

Ashley Madison is een website waarop gebruikers op zoek kunnen gaan naar een affaire. De gegevens van ruim 32 miljoen gebruikers zijn eind vorige maand echter gehackt door een hackerscollectief dat zich ‘The Impact Team’ noemt. Op ashley.cynic.al kan iedereen nakijken of een bepaald e-mailadres gebruikt werd op de site.

De overspelsite verifieerde de mailadressen van zijn gebruikers echter niet, waardoor veel gebruikers pseudoniemen gebruikten om op zoek te gaan naar een buitenechtelijk avontuurtje. De gehackte data geeft echter wel de mogelijkheid om na te gaan van waar de gebruikers komen en welk geslacht ze hebben.

Daaruit blijkt dat ruim 13.000 Belgen een account hadden op de website. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Ruim 4.000 daarvan stonden geregistreerd vanuit Brussel. Luik en Antwerpen volgen met respectievelijk 3.020 en 2.021 geregistreerde gebruikers. Of de aantallen exact kloppen, is echter moeilijk te achterhalen. Net doordat de e-mailadressen en de gegevens maar in beperkte mate te verifiëren zijn. Zo is het mogelijk dat er heel wat dubbele accounts tussen zitten, of dat Belgische e-mailadressen gebruikt zijn voor buitenlandse accounts.

De gegevens tonen bovendien aan dat 95 procent van de gebruikers op Ashley Madison mannen zijn, in tegenstelling tot wat de site zelf beweert.