Negeerde politie Gent homohaat?

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft een onderzoek ingesteld naar een interventie van de politie in de Gentse Rabotwijk na melding van homohaat. Tristan Bons (28) en Kristof Saeys (29), een koppel dat in de wijk woont, schakelde de politie in toen een tiental mensen hen bedreigden en belaagden, zo staat in De Morgen.

Saeys klaagde het optreden van de politie en de weinig tolerante sfeer in de wijk aan via een post op Facebook. Het bericht is intussen al ruim duizend keer gedeeld. Het koppel was verhaal gaan halen bij een buur die voor hun garage geparkeerd stond. De situatie ontspoorde: de buur riep “Vuile homo, vetrek!” naar Saeys en trommelde een aantal vrienden op. Saeys belde daarop de politie.

Dag iedereen, Wij zijn een koppel (twee mannen) die drie jaar terug een huis gekocht hebben in het Rabot, de wijk in...

Posted by Kristoff Saeys on Wednesday, August 19, 2015

Volgens het koppel reden de agenten weer weg zonder in te grijpen. "Ze zeiden ons dat ze bij een burenruzie niet tussenbeide kunnen komen", zegt Bons aan de krant. "En 'dat we het niet zo serieus moeten nemen'." Op een video die hij maakte is te zien hoe de agenten wegrijden, terwijl aan de overkant van de straat negen mannen verzameld staan.

Termont laat weten aan De Morgen dat als de politiemannen daadwerkelijk op die manier hebben gereageerd, ze een grove fout hebben gemaakt en dat de strijd tegen homofobie een van de prioriteiten van de stad is. Er zal onderzocht worden wat er precies gebeurd is. Volgens de politie was de rust in de straat al weergekeerd toen ze aankwamen en konden ze dus niets meer vaststellen.