Blikseminslag Belgisch datacenter Google

Google is vorige week een erg klein percentage aan gebruikersdata kwijtgespeeld na vier blikseminslagen op het elektriciteitsnet dat het Belgische datacentrum in Saint-Ghislain van stroom voorziet. Dat schrijft Time Magazine en meldt de internetgigant ook zelf op de statuswebsite van Google Cloud.

Het incident dateert van vorige donderdag, toen de bliksem tot vier keer toe insloeg op het elektriciteitsnet. Het korte stroomverlies in de 'europe-west1-b zone' - oftewel het datacenter in Saint-Ghislain - dat daarop volgde, veroorzaakte problemen bij de opslag van data.

De ingenieurs van Google wisten het merendeel van de verloren data te recupereren, maar 0,000001 procent van de opslagruimte bleek onherroepelijk aangetast. "In een zeer beperkt aantal gevallen was de opgeslagen data niet meer te herstellen", aldus Google.

"De duurzaamheid van gegevensopslag is onze hoogste prioriteit", onderstreept de internetgigant, die via zijn mail en clouddiensten data opslaat van honderden miljoenen gebruikers. "We excuseren ons bij alle klanten die getroffen zijn door dit uitzonderlijk incident."

 

"De storing is volledig de verantwoordelijkheid van Google", luidt het nog. De internetreus werkt volop aan ingrepen om problemen in de toekomst te vermijden.