Meeste flitspalen zijn onwettig

Honderden vaste flits­camera's staan op dit ­moment illegaal langs de weg, omdat ze niet in orde zijn met de privacywetgeving. Dat melden de kranten van Mediahuis.

De meerderheid van de 192 lokale politiezones zou vergeten zijn de flitscamera's te registreren bij de Privacycommissie. Een overtreder ontdekte de fout, trok naar het Hof van Cassatie en kreeg gelijk.

"Als de politie een auto flitst, leggen ze de nummerplaat vast en zien ze de naam en het adres van de eigenaar van de ­wagen. Dat zijn persoonsgegevens", zegt Peter Van den Eynde van de Privacy­commissie. "Elke instantie die de gegevens verwerkt, moet dat aan ons melden. En de politiediensten zijn geen uitzondering op die regel."

Voor mobiele camera's is die melding wel correct gebeurd. De Privacycommissie roept alle politiezones nu op om zich zo snel mogelijk in orde te stellen. "Een boete is echter niet per definitie ongeldig. Een rechter kan nog altijd zelf oordelen of hij de flitsfoto gebruikt in zijn beslissing voor de straf", beklemtoont de Privacycommissie.