Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord: verdachte blijft in cel

In de zaak van de kasteelmoord heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van Franciscus L. met drie maanden verlengd. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. De Nederlander zou zijn oom vergezeld hebben bij het uitvoeren van de moord op Stijn Saelens uit Wingene.

Half februari werd L. in Nederland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens. Het DNA van de verdachte bleek overeen te stemmen met een openstaand spoor in het dossier. Eind januari 2013 werd de Eindhovenaar Antonius van Bommel al ontmaskerd als huurmoordenaar. Franciscus L. is de neef van de ondertussen overleden onderwereldfiguur.

Zwijgrecht

Na zijn uitlevering beriep de man uit Tilburg zich in eerste instantie op zijn zwijgrecht. Uiteindelijk vertelde hij aan de speurders dat hij op 31 januari 2012 inderdaad zijn oom vergezelde naar het kasteel in Wingene. L. houdt echter vol dat hij niet wist wat zijn oom van plan was. Zijn advocaat meester Joris Van Cauter diende al verschillende klachten in tegen de lekken in het onderzoek. Na de zitting van de raadkamer wilde meester Van Cauter dan ook niks kwijt.

3 september

De verklaringen van de nieuwe verdachte zorgden ervoor dat André Gyselbrecht eind juni opnieuw in de gevangenis belandde. Zijn raadsman, meester Johan Platteau, vroeg woensdagochtend om de verschijning van zijn cliënt uit te stellen. Op donderdag 3 september zal de raadkamer beslissen over de verdere aanhouding van Gyselbrecht, die door de speurders gezien wordt als de opdrachtgever voor de moord.