Boeren geven Luikse luchthaven geurtje

Zo’n zeshonderd landbouwers hebben gisteren actiegevoerd aan de luchthaven van Luik. Met een vierhonderdtal tractoren blokkeerden ze de toegang tot de gebouwen van bagage-afhandelaar Aviapartner en van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways. Aan enkele gebouwen is ook schade aangericht. De luchthaven heeft alvast een klacht ingediend. 

Rond 00.20 uur wisten sommige actievoerders zelfs even binnen te dringen in het gebouw van Aviapartner, waarop de politie traangas heeft ingezet tegen de betogers. De landbouwers hadden ook een beerkar bij en lieten de tank vol mest voor enkele gebouwen leeglopen.

Initiatiefnemer MIG (Milcherzeuger Interessengemeinschaft) betreurt intussen de incidenten van dinsdagavond op de luchthaven in Luik. MIG wijst met de beschuldigende vinger richting een kleine groep personen "die geen landbouwers zijn". 

Lage melkprijs

Erwin Schöpges van de European Milk Board (EMB) riep de actievoerders op tot kalmte. Verder beklemtoonde hij nogmaals dat de melkboeren hervormingen eisen om de markt te stabiliseren. De melksector heeft te lijden onder de lage melkprijs, die gedaald is tot 25 eurocent per liter. Dat is het resultaat van een beleid dat inzet op export en overproductie, zegt de EMB.

De boeren eisen nu een correcte prijs voor hun goederen. Met hun actie willen ze ook de druk aanhouden op de politieke wereld voor de Europese landbouwraad op 7 september.