Geen schuldsaldo: geen gehoor

Chronisch zieken die te maken krijgen met een torenhoge schuldsaldoverzekering of een weigering, krijgen voorlopig geen gehoor bij het recent opgerichte Opvolgingsbureau. De zittingen zijn tijdelijk geschorst, schrijft De Morgen woensdag.

Chronisch zieken die bij de aanvraag van een schuldsaldoverzekering op een weigering of een bijpremie van 75 procent stoten, kunnen sinds december vorig jaar beroep aantekenen bij het "Opvolgingsbureau voor de tarifering van de schuldsaldoverzekering". Vertegenwoordigers van verzekeraars, patiënten en consumenten buigen zich dan over het dossier.

Is dat ontvankelijk, dan spreekt het Opvolgingsbureau zich uit over het voorstel van de verzekeraar. Die is dan verplicht zich aan dat advies te houden als hij de patiënt daarna een contract aanbiedt.

“Ongelijke strijd”

Maar de werking van het Opvolgingsbureau ligt nu stil op verzoek van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD& V), na een vraag van het Vlaams Patiëntenplatform, Test-Aankoop en de Ligue des Usagers des Services de Santé (LUSS). Het Vlaams Patiëntenplatform hekelt dat amper één dokter de patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, tegenover vier verzekeringsartsen. "Het is een ongelijke strijd", klinkt het.

Extra dokter

De zittingen zijn tot de derde week van september geschorst. Kris Peeters wil een extra dokter voor de patiëntenorganisaties opnemen in het Opvolgingsbureau.