Boeren blokkeren autosnelwegen

Boze boeren voeren ook vandaag actie op de weg, vooral in de provincie Luxemburg.  Sinds vanochtend blokkeren ze de afrit van de E411, in Habay-La-Neuve. De snelweg is daar richting Brussel dicht. Op verschillende andere plaatsen staan  filterblokkades: de boeren laten personenwagens door, maar vrachtwagens die voeding vervoeren moeten aan de kant. 

Traangas

De actie begon dinsdagavond in Luik al. Ongeveer zeshonderd landbouwers hebben aan de Luikse luchthaven met een vierhonderdtal tractoren de toegang geblokkeerd tot de gebouwen van bagageafhandelaar Aviapartner en van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways. Rond 0.20 uur wisten sommige actievoerders zelfs even binnen te dringen in het gebouw van Aviapartner, waarop de politie traangas heeft ingezet tegen de betogers.

Lage melkprijs

Erwin Schöpges van de European Milk Board (EMB) riep de actievoerders op tot kalmte. Verder beklemtoonde hij nogmaals dat de melkboeren hervormingen eisen om de markt te stabiliseren. De melksector heeft te lijden onder de lage melkprijs, die gedaald is tot 25 eurocent per liter. Dat is het resultaat van een beleid dat inzet op export en overproductie, zegt de EMB.

De boeren eisen nu een correcte prijs voor hun goederen. Met hun actie willen ze ook de druk aanhouden op de politieke wereld voor de Europese landbouwraad op 7 september.

Foto: archief