Recordaantal asielaanvragen op 1 dag

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft vandaag 314 asielaanvragen gekregen. Dat is een absoluut record wat betreft het aantal aanvragen op één dag. Ter vergelijking: in de hele maand april, voor de piek in het aantal vluchtelingen, kreeg ons land 1.200 aanvragen. Om de toestroom op te vangen, creëert de regering deze week 900 tijdelijke opvangplaatsen.

Het aantal asielaanvragen in ons land piekt. Vanochtend staan er alweer lange rijen aan de kantoren van Fedasil in Brussel, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Het zorgde voor een record in het aantal asielaanvragen op één dag: 314. Zij krijgen vandaag een eerste gesprek bij Fedasil, diegenen die te laat waren moeten minstens een dag langer wachten.

Maandag en dinsdag piekt het aantal aanvragen altijd, doordat de vluchtelingen die in het weekend zijn toegekomen moeten wachten tot de kantoren van Fedasil op maandag open gaan. Vorige week waren er op een hele week tijd 1.000 nieuwe asielaanvragen.

"Meer vluchtelingen die komen, dan gaan

Dat een recordaantal vluchtelingen asiel aanvraagt in ons land, is op het vlak van aantal plaatsen momenteel op te vangen, maar op termijn kan het wel voor problemen zorgen. “Er zijn meer asielzoekers die komen dan dat er gaan”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Jan De Meulemeester.

“Vorige week alleen al waren er op vijf dagen tijd duizend nieuwe aanvragen. Als dat meer wordt, is er geen plaats”, vertelt De Meulemeester.