Antwerpse politie koopt 'paintballgeweren'

De lokale politie van Antwerpen gaat wapens om kunststof projectielen af te vuren, aankopen. Ze moeten specifiek dienen om verdachten in dichtbevolkt gebied uit te schakelen, zonder het risico te lopen iemand te doden. De politie kan er ook pepperspray mee afvuren. Volgens de kranten van Mediahuis is de Antwerpse politie het eerste korps in ons land met dergelijk wapentuig, maar het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie zelf beschikt al langer over het wapen. Ook de politiekorpsen van Gent, Brugge, Namen en Luik beschikken al langer over dezelfde wapens.

De vier FN303-wapens die de lokale politie van Antwerpen heeft besteld, zijn bedoeld voor haar nieuwe ‘snelle responsteams’. Deze eenheden, bestaande uit telkens drie hypergetrainde politiemensen in een anonieme wagen, werden opgericht in de nasleep van de aanslagen op het satirische magazine Charlie Hebdo begin dit jaar in Parijs.

De halfautomatische wapens vuren kunststof projectielen af. De vergelijking met een paintballgeweer is snel gemaakt, aangezien de kogels een mengsel van verf en metaal bevatten. Ook projectielen gevuld met pepperspray kunnen ermee worden afgevuurd.

Volgens Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg is de Antwerpse politie het eerste korps dat zich dergelijk wapentuig aanschaft. Uit een schriftelijk antwoord in de Senaat, uit 2013, blijkt echter dat een aantal gespecialiseerde eenheden van de politiezones van Brugge, Namen, Boraine en Luik de FN303 al langer gebruiken. Zelfs het Bijzondere Bijstandsteam van de Antwerpse politie zelf gebruiikt enkele van de wapens al langer. De federale politie denkt nog na over een eventuele aankoop van de FN303.