Infrabel: "Nooit zoveel spoorlopers"

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft vorige maand 45 incidenten met spoorlopers geregistreerd in ons land. Een stijging van 15 procent tegenover juli vorig jaar. En bovendien waren dat er nooit eerder zoveel. Infrabel trekt daarom aan de alarmbel. "Er lopen elke dag kinderen op het spoor", zegt Infrabel in de kranten van de Persgroep.

Spoorlopen is niet alleen strikt verboden, het is ook levensgevaarlijk. "Vorig jaar kwamen nog negen mensen om het leven door spoorlopen, zeven anderen raakten zwaargewond. De slachtoffers waren overwegend kinderen en jongeren. Dat er in juli geen doden vielen, is een klein wonder", zegt de woordvoerster van Infrabel in de krant.

Het aantal incidenten met spoorlopers liep in juli dus op tot 45, het hoogste aantal ooit op één maand tijd en een stijging van 15 procent tegenover juli vorig jaar. De vertraging die dit met zich meebracht, steeg zelfs met een kwart: van 4.951 tot 6.204 minuten. Dat komt overeen met ruim drie uur per dag. Bovendien liggen de cijfers van spoorlopers waarschijnlijk nog hoger, want Infrabel registreert alleen de incidenten.

Vlak voor het weekend moest een treinbestuurder nog een noodstop maken in Philippeville, omdat een hele scoutsgroep over de sporen wandelde.