Dodentocht: 100 km in minder dan 10 uur

In Bornem hebben vanochtend om iets voor zeven uur de eerste deelnemers van de 100 kilometer lange Dodentocht de finish bereikt. Het groepje lopers legde de afstand af in bijna tien uur. In de loop van de nacht hebben een achthonderdtal wandelaars er de brui aan gegeven, maar volgens de organisatie is dat een opvallend laag aantal.

De vroegste vogels moesten nog even halt houden voor ze de finishlijn mochten overschrijden. De Dodentocht is immers nog steeds geen wedstrijd en heeft naast een maximumtijd van 24 uur ook een minimumtijd van 10 uur, zodat wie de afstand al lopend aflegt minder redenen zou hebben om zichzelf extra te pijningen om als eerste te eindigen of voor een nieuwe toptijd. Toen de controlepost aan de eindmeet om 7 uur dan toch opende, stonden er al 16 dapperen te wachten.

Aangezien er al een recordaantal deelnemers was (12.017), stevent de Dodentocht ook af op een record op het vlak van het aantal personen die effectief binnen de 24 uur de eindmeet bereiken. Vorig jaar was er ook al een deelnemersrecord met ruim 11.800 ingeschrevenen, maar toen haalde zowat 40 procent de finish niet.

Video: Rob Debouwer