El Nino 2015 kan records breken

Er wordt al enige tijd gewaarschuwd dat het dit jaar weer zover is, maar nu vreest echt voor de ergste El Nino ooit. Dat verwacht althans het Amerikaanse centrum voor klimaatvoorspellingen (Climat Predictions Center, CPC). Het meteorologisch fenomeen zou tot de lente van volgend jaar standhouden.

El Nino manifesteert zich om twee à zeven jaar, wanneer de tropische winden boven de Stille Oceaan afzwakken. Dit leidt tot zeer zware regenval, met als gevolg overstromingen en aardverschuivingen in het westen van het Amerikaanse continent én extreme droogte in het westen van de Pacific, met name in Australië en Indonesië. El Nino zorgt ook voor een verandering van stromingen in zee, wat grote gevolgen heeft voor de vispopulatie.

"Sinds maart is de temperatuur van het oppervlaktewater in de Stille Oceaan hoger dan normaal en hij blijft nog stijgen. Er is meer dan 90 procent kans dat El Nino in de herfst en winter zal aanhouden en 85 procent kans tot de lente van 2016", verklaarde Mike Halpert, adjunct-directeur van het CPC op een persconferentie. "We voorspellen ook dat El Nino dit jaar bij de meest intense zou zijn, sinds het begin van de metingen in de jaren 1950". Halpert wijst erop dat de temperatuur van het zeewater twee graden hoger ligt dan normaal, wat nog maar drie keer het geval geweest is de jongste 65 jaar.

De zwaarste El Nino tot nu toe deed zich voor in 1997, toen naar schatting 23.000 doden vielen als gevolg van het fenomeen en voor tientallen miljarden dollar schade werd aangericht.