Gemengde bossen overleven langer

Gemengde bossen sterven minder snel af en zijn beter gewapend tegen insectenplagen. Dat is de voorlopige conclusie van een wereldwijd onderzoek door Universiteit Gent en het Agentschap Natuur en Bos waarover Het Belang van Limburg bericht. De onderzoekers hebben gedurende twee jaar Corsicaanse dennen gekapt in het Pijnven in Eksel en daar een mengeling van boomsoorten aangeplant.

"In het Pijnven heb je 1.000 ha Corsicaanse den. Daarvan hebben we 8 hectare gekapt en vervangen door gewone den, lariks, douglasspar, berk en eik", zegt professor Kris Verheygen, van de vakgroep Bos- en Waterbeheer. "We hebben telkens twee, drie of vier verschillende boomsoorten geplant. Uit de eerste resultaten kunnen we nu al besluiten dat je door bomen samen te zetten, minder risico hebt op mislukking van een aanplanting."

Als je verschillende boomsoorten samen zet, worden ze ook minder snel ziek. "Stel dat je een eik hebt met meeldauw. Als er naast die zieke eik geen andere eiken staan die gastheer kunnen zijn, kan die ziekte zich niet zo goed verspreiden. Of neem de dennenprocessierups die door de opwarming van het klimaat vanuit Frankrijk naar het noorden trekt. In een monocultuur van dennen is dat een groot probleem."