Kernreactor Tihange 3 stilgelegd

De kernreactor Tihange 3 ligt sinds 00.48 uur uit. Dat blijkt uit een transparantiemelding van de eigenaar van de kerncentrale, GDF Suez, op zijn website. Volgens Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel, is de kernreactor automatisch stilgevallen nadat er een signaal was opgetreden tijdens de voorbereiding van een geplande onderhoudsinterventie. De noodstop van reactor 3 van de kerncentrale van Tihange is wellicht van een technisch probleem aan een controlesysteem. Dat zegt het FANC op basis van de eerste informatie van uitbater Electrabel. De nucleaire waakhond stuurde twee inspecteurs ter plaatse voor nazicht.

Verder zegt Geetha Keyaert van Electrabel nog dat "er nooit gevaar is geweest voor de omgeving en de werknemers". Momenteel wordt de oorzaak van het probleem onderzocht.

Begin vorige maand vond er al een incident plaats in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale, waarbij de productie werd teruggeschroefd om een element te vervangen. Toen werd de productie na 24 uur heropgestart.

De kernreactor heeft een capaciteit van iets meer dan 1.000 MW. Het uitvallen van de centrale brengt de bevoorradingszekerheid niet in gevaar, luidt het bij Electrabel. Dat wordt bevestigd door netbeheerder Elia. Er worden extra gascentrales opgestart om de weggevallen capaciteit van Tihange 3 te vervangen.

"Momenteel wijst alles op een technisch incident"

Het FANC volgt de centrale nauwkeuriger op, "maar dit incident heeft niets te maken met inbreuken op de veiligheidsprocedures", zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. "Het voorval heeft geen enkele impact gehad op de veiligheid en mogelijk zal het daarom om een nulincindent op de INES-schaal gaan." "Veel details zijn er nog niet, maar alles wijst momenteel op een technisch incident, wat niet uitzonderlijk is", aldus het FANC. 

Het zou concreet gaan om een defect aan het controlemechanisme bij de controlestaven, en niet zozeer aan de installatie zelf. Het bewuste mechanisme registreert allerlei parameters zoals de druk en de temperatuur in de reactor, en staat volgens het FANC zeer gevoelig afgesteld. "Bij het minste gaan de controlestaven naar beneden en wordt de kernreactie gestopt", klinkt het.

De voorlopige evaluatie kreeg de nucleaire controle-instantie van Electrabel zelf. Er werden donderdagochtend twee inspecteurs naar Tihange gestuurd om alles te verifiëren en een rapport op te stellen. De woordvoerder benadrukt dat een noodstop van een reactor wel vaker voorkomt, statistisch gezien zowat een keer per jaar. Vanwege het technisch karakter van het incident zijn er volgens het FANC wellicht geen extra gevolgen voor de uitbater. Electrabel moest van het controleagentschap recent nog een actieplan opstellen na een reeks vermijdbare incidenten in de kerncentrale.

Vande Lanotte eist uitleg over "zoveelste incident op rij"

S.pa-kamerlid Johan Vande Lanotte wil dat de nucleaire regulator FANC snel uitleg komt geven in de Kamer over "het zoveelste incident op rij" in de kerncentrale van Tihange. "De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt", zegt hij. Vande Lanotte vindt het "onvoorstelbaar" dat uitbater Electrabel zelfs niet weet wat precies gebeurd is met de reactor Tihange 3. "En dan zou dit nog een van de betere reactoren moeten zijn, terwijl andere van veertig jaar oud nog eens met tien jaar verlengd worden", stelt de voormalige minister. "De keuze van de regering om alles op nucleair te zetten, is een keuze van het verleden."