Dit zijn de populairste babynamen

Ouders zijn nu origineler in het bedenken van een voornaam voor hun kind dan twintig jaar geleden. De statistici van de federale overheidsdienst Economie hebben de lijst met in België gekozen namen van toen en nu naast elkaar gelegd, en stellen vast dat de variatie nu veel groter is. Dat geldt voor zowel jongens- als meisjesnamen.

Bij de meisjes is Emma al voor het twaalfde jaar op rij de meest gekozen voornaam. De top drie bleef ongewijzigd ten opzichte van 2013, want ook in 2014 volgden Louise en Elise op de tweede en derde plaats. Een toename was er voor Lina op de vijfde plaats, in 2013 nog negende, Ella (van dertien naar acht) en Alice (van vijftien naar negen).

Eden (Hazard?) in top-20

Bij jongens was Louis voor het tweede jaar op rij de meest populaire naam, op de voet gevolgd door Lucas en Arthur. De top tien bleef dezelfde, al waren er wel enkele verschuivingen. Zo werd de naam Liam populairder (van acht naar zes). De grootste stijger was Eden, in 2013 nog op de zestigste plaats maar in 2014 de zeventiende populairste voornaam voor jongens. Voetballer Eden Hazard zal daar wellicht voor iets tussen zitten.

In Vlaanderen is Seppe nieuw in de top tien, van zestien naar negen. Andere ‘oude’ namen in de top tien waren Arthur, Louis, Jules en Stan. Onder de ‘moderne’ namen vinden we de grootste stijgers met Bent (van 105 naar 51) en ook in Vlaanderen Eden (van 137 naar 62). Ook Mil steeg opvallend fors, van 147 naar 78.

Lena was in Vlaanderen bij meisjes de enige nieuwkomer in de top tien. Fien viel terug van zeven naar vijftien. Grote stijgers waren Renée (van 40 naar 26), Lize (van 86 naar 48), Mira (van 95 naar 52), Yasmine (van 110 naar 75), Sophia (van 132 naar 87) en Clara (van 152 naar 92).