XTC-recept staat bij de boekbesprekingen

Op de populaire tienerwebsite ‘scholieren.com’ is tussen de vele spreekbeurten en boekbesprekingen een recept voor het maken van xtc opgedoken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. “Dit is gevaarlijk”, waarschuwt toxicoloog Jan Tytgat. “Wie geen ervaring met scheikunde heeft, riskeert lijf en leden.”

Op ‘scholieren.com’ vind je honderden boekbesprekingen die vaak klakkeloos worden overgenomen. Maar onder de naam ‘xtc’ staat een complete handleiding over hoe je de partydruk zelf kan maken. “Wetenschappelijk gezien is de informatie van goede kwaliteit”, vindt Tytgat. “Maar de manier van werken houdt ernstige gevaren in. Zo wordt aangeraden om benzine te verwarmen tot honderd graden. Wie dat thuis doet, riskeert een ontploffing.”

Na cannabis is xtc de meest gebruikte drug bij scholieren. Elk jaar sterven ruim vijftig Belgen door illegale drugs te gebruiken. ‘Scholieren.com’ belooft de handleiding zo snel mogelijk te verwijderen. Dat doet het echter niet omdat het gevaarlijk is, maar omdat het om plagiaat gaat.