Wachten op bagage door staking

Duizenden passagiers zijn gisteravond zonder bagage op reis moeten vertrekken vanop Zaventem. En veel mensen die terugkwamen zijn zonder hun bagage naar huis moeten vertrekken. Dat komt door een spontane staking bij het personeel van bagage-afhandelaar Aviapartner. Zij willen dat het tijdelijk personeel vast in dienst komt omdat ze vinden dat ze met te weinig zijn. 

Sommige vluchten vetrokken gisteren zonder bagage. Andere vluchten werden dan weer gecancelled, ondanks dat de bagage al ingechekt was. 

Volgens Crombain draait het conflict rond meer dan één probleem. "Het personeel is de onderbezetting en problemen met het materiaal beu. Bovendien willen ze ook een nieuwe parking, want de huidige ligt te ver af van de luchthaven", zegt Crombain. Ook zou het personeel het niet langer aanvaarden dat er geen airconditioning is bij dit warme weer, voegt de vakbondsvrouw er nog aan toe.

Maandagavond zaten vakbond en directie reeds rond de tafel. Dinsdag zitten beide partners opnieuw samen, zegt Crombain. De werkonderbreking bij Aviapartner duurde van 16 uur tot 20 uur en zorgde voor hinder op Brussels Airport.

"Aviapartner staat op Brussels Airport in voor het wegduwen van vliegtuigen van de parkeerplaats en de bagageafhandeling. Hun taken zijn tijdens de onderbreking niet overgenomen geweest, waardoor er hinder was voor verschillende vluchten", aldus Fransen. Hoeveel vluchten en reizigers getroffen werden door de actie, is niet duidelijk.