Tieners praten liever via FB over problemen

Veel jonge tieners tussen 10 en 14 praten liever via Facebookchat met hun ouders over problemen dan in levende lijve. Dat blijkt uit een onderzoek van KU Leuven waarover Het Belang van Limburg bericht. Ouders hoeven zich echter niet meteen zorgen te maken. Experts raden ouders wel aan het medium ten volle te gebruiken.

Studente Viktorien Van Loon onderzocht voor haar masterproef hoe de kinderen communiceren via Facebook. De sociale netwerksite blijkt een goed middel te zijn om de eerste stap te zetten om moeilijke kwesties zoals liefdesverdriet en pesten aan te kaarten. “Voor sommige kinderen is het makkelijker om via een chatvenster over hun problemen te praten dan face-to-face.”

Volgens professor communicatiewetenschappen Heidi Vandebosch (Universiteit Antwerpen) hoeven ouders zich niet meteen zorgen te maken over die tendens. “Het is soms makkelijker om je gevoelens neer te schrijven dan te verwoorden. Kinderen voelen zich sowieso ook ‘veilig’: wat via zo’n chatvenster besproken wordt, is alleen voor mama bedoeld.”