Gaslek Zaventem: te voet naar luchthaven

De luchthaven van Zaventem is vanochtend anderhalf uur lang zo goed als onbereikbaar geweest. Door een gaslek dat ontstond door graafwerken was de enige toegangsweg naar de luchthaven. Ook de afritten van de binnen- en buitenring gingen dicht.

Ondertussen zijn de problemen van de baan, maar vanochtend zorgde het wel voor chaotische taferelen. Mensen die hun vlucht moesten halen, lieten hun auto achter en gingen met hun bagage te voet verder. 

Volgens de woordvoerster van de luchthaven was het aantal mensen dat hun vlucht uiteindelijk miste “minimaal”. “Een aantal luchtvaartmaatschappijen besliste om op de passagiers te wachten en de vlucht wat later te laten vertrekken. Een tiental vluchten liep vertraging op.”

"Eén weg naar luchthaven is te weinig"

"De op een na grootste economische pool van ons land, de nationale luchthaven, is maar via één weg te bereiken", zegt Paul Hegge, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde, in een persbericht. "Vandaag hebben we gezien hoe een incident op de enige toegangsweg meteen voor problemen zorgt. Gelukkig werd het probleem redelijk snel opgelost, maar bij een ernstiger incident zijn de gevolgen niet te overzien."

Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde pleit al jaren voor een tweede toegangsweg. Die moet zorgen voor een rechtstreekse verbinding van de luchthaven met de E40 vanuit Leuven. De werkgeversorganisatie meent dat de tweede verbinding niet alleen als alternatief kan fungeren bij incidenten, maar dat ze ook voor een deel het verkeer zou weghouden van de nu al verzadigde Brusselse ring.

Boetes

Door het gaslek heeft een 50-tal mensen vandaag hun vlucht gemist. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Eigenlijk valt het aantal nog mee, omdat een aantal vliegtuigen gewacht heeft om op te stijgen.”

“Verschillende mensen hebben hun wagen ook achtergelaten in de gemeenten rond de luchthaven en gingen te voet verder. Zeker mensen die met vakantie vertrekken en hun wagen daar enkele dagen of weken laten staan, mogen zich aan een verkeersboete verwachten”, liet de politie weten.