Agenten vooral gewond bij oefeningen

Meer dan een vijfde van ­alle ongevallen bij de federale politie gebeuren tijdens sportoefeningen en trainingen. Dat blijkt uit een rapport van de politie zelf waarover de kranten van Mediahuis maandag berichten. Die ongevallen kosten de federale politie een smak geld.

In totaal gaat het om 1.523 arbeidsongevallen op een jaar tijd. 347 incidenten daarvan gebeuren tijdens sportactiviteiten, en dan vooral tijdens de trainingen zelfverdediging en geweldbeheersing. Ongevallen tijdens politie-interventies, die op het eerste gezicht toch gevaarlijker lijken, staan maar op de vierde plaats, met 275 incidenten.

Fitter
Vakbondsman Vincent Houssin van VSOA is niet verbaasd. "De politie levert geen enkele inspanning om haar mensen meer sport te laten beoefenen en fitter op het terrein te doen verschijnen. Wij hebben Binnenlandse Zaken al gesmeekt om meer en beter aangepaste sportinfrastructuur. Maar daar komt jammer ­genoeg niets van in huis", zegt hij in de krant.

In totaal zijn in één jaar tijd 30.810 werkdagen verloren gegaan door arbeidsongeschiktheid. Of anders berekend: alsof 154 agenten gedurende een heel jaar thuis zouden blijven. Dat kost de federale politie ook een smak geld: 7,2 miljoen euro.