Essent straft vertrekkende klanten

Energieverbruikers moeten opletten voor leveranciers die via een omweg een verbrekingsvergoeding aan­rekenen op de slotfactuur, waarschuwt Test-Aankoop maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Zo rekent Essent de vaste vergoeding integraal aan.

De klachtendienst van de consumentenorganisatie stelt vast dat sommige energieleveranciers hun klanten op een verkapte manier een verbrekingsvergoeding aanrekenen, meldt woordvoerder Simon November. "En dat is illegaal." Sinds 2012 is het verboden nog een verbrekingsvergoeding aan te rekenen bij een leverancierswissel. Een van de omstreden praktijken is de ­integrale aanrekening van de vaste vergoeding bij een voortijdige wissel. Dat is het geval bij Essent.

Gerechtvaardigd
Topman van Essent Frank Brichau vindt zo'n aanrekening wel gerechtvaardigd. Het gaat volgens hem om een forfait. Omdat Essent als leverancier door de complexe en voortdurende veranderingen van de regelgeving geconfronteerd wordt met een hele rist vaste kosten. "Wij zijn overigens niet de enige die de vaste vergoeding ­integraal aanrekent", zegt hij in de krant.

Maar Electrabel, EDF-Luminus en Lampiris stellen dat dit alvast bij hen niet het geval is. Volgens Brichau hebben de energieleveranciers in ons land het moeilijk om uit de kosten te geraken.

De klachten over de verbrekingsvergoedingen worden onderzocht.Dat zegt de overheidsdienst Economie aan VTM NIEUWS. Als de energieleveranciers effectief in overtreding zijn, riskeren ze zware boetes.