Geen ticketcontrole op trein na agressie

Op de treinen in de buurt van Kortrijk worden tot vanavond geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Het gaat om een actie van een twintigtal treinbegeleiders nadat drie van hun collega’s gisteren werden aangevallen door een treinreiziger. De man is aangehouden en riskeert een celstraf.

Het incident gebeurde gisterennamiddag op een trein van Oostende naar Zaventem. In Denderleeuw ontstond een discussie tussen twee treinbegeleiders en een 22-jarige Brusselaar. De man stelde zich agressief op en deelde een kopstoot uit.

Eerder had hij ook al fysieke agressie vertoond tegen een treinbegeleider in Zottegem. Die begeleider raakte niet gewond. De verdachte werd gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Die heeft de man laten aanhouden. Hij riskeert een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 1.200 euro.

De NMBS zegt de agressie tegen hun personeel heel ernstig te nemen. Ze proberen het al jaren in te dijken, door te investeren in bewakingscamera’s en nauwer samen te werken met de politie. Daardoor daalt het aantal gevallen van agressie al drie jaar op rij. Toch worden nog heel wat personeelsleden het slachtoffer van verbaal of fysiek geweld. Vorig jaar waren dat er 1236. Bij twee op de drie gevallen gaat het dan over een discussie over een ticket.