Dit liep er fout in kerncentrale Tihange

Door verschillende incidenten op korte tijd moet al het personeel van de kerncentrale in Tihange van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) verplicht een opleiding volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren. Dat zegt Belga. De federale nucleaire waakhond verstuurde ook een proces-verbaal naar het parket en vier werknemers mogen hun huidige functie voorlopig niet verder uitvoeren, onder meer in de controlekamer.

"We constateren dat er de laatste tijd meer vermijdbare fouten dan normaal gebeuren, te wijten aan een zekere nonchalance. Die zaken gaan geen kernongeval veroorzaken, maar zijn bedoeld om het risico te beperken als er iets zou fout gaan. We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt", klinkt het bij het FANC. "Zo was er bijvoorbeeld een incident met een isolatieklep. Men had een test gedaan, en nadien was het onduidelijk of de klep open of dicht stond. Men was vergeten dat in het logboek te schrijven, waardoor de volgende ploeg het ook niet meer wist", zegt FANC-woordvoerder Nele Scheerlinck.

"In normale omstandigheden maakt het niet uit of zo'n klep open of dicht staat, maar als er in de centrale een ongeval gebeurt, dan moet ze dicht staan om de verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan." Volgens Scheerlinck gaat het om een inbreuk op het principe van 'defence-in-depth', een principe waarmee het samengaan van maatregelen en voorzieningen de veiligheid zo veel als mogelijk moeten waarborgen.

"Vijf tot tien incidenten in de laatste zes weken"

Volgens het FANC gaat het om zowat vijf tot tien incidenten in de laatste zes weken. "In elk bedrijf gebeuren incidenten, en ook in een groot bedrijf zoals de kerncentrale van Tihange, maar nu waren het er meer. Het is ons nu vooral van belang dat de veiligheidscultuur doordringt en dat de situatie verbetert". Volgens Scheerlinck zijn de te volgen procedures soms zeer uitgebreid, maar zijn ze er met een reden.

Administratieve boete

De inspecteurs van het FANC hebben na de reeks incidenten een proces-verbaal opgesteld en dat overgemaakt aan het parket van Hoei. Daar zal men moeten uitmaken of men tot strafrechtelijke vervolging overgaat. Bij het FANC overweegt men wel sterk een administratieve boete, van enkele duizenden euro’s, mocht er geen vervolging komen. Het is overigens de eerste keer dat het FANC een proces-verbaal opstelt over de manier van uitbaten van een kerncentrale.

Actieplan Electrabel

Van vier personeelsleden, zowel technici als ingenieurs, werd intussen de 'habilitatie' afgenomen. "Dat is zoals een rijbewijs dat wordt ingetrokken, waardoor de personen de kerncentrale niet langer mogen aansturen zolang ze niet na opleidingen en examens hebben kunnen bewijzen dat ze de veiligheidsprincipes voldoende onder de knie hebben", stelt Scheerlinck nog. Ze benadrukt dat de maatregelen er voor iedereen zijn, zowel bij de directie als op de werkvloer. Uitbater Electrabel heeft naar aanleiding van de incidenten een actieplan moeten opstellen, dat intussen door het FANC werd goedgekeurd. "Het initiatief moet van hen komen. Als de situatie niet verbetert, dan kunnen we, als het echt noodzakelijk is, op termijn beslissen om de centrale stil te leggen tot er beterschap is", besluit Scheerlinck.