Topambtenaar stopt uit onvrede beleid

Dirk Van Melkebeke, een van de machtigste topambtenaren binnen de Vlaamse overheid, kapt ermee uit onvrede met het gevoerde besparingsbeleid. “Ik zou tegen het einde van de legislatuur 20 procent moeten besparen op de personeelskosten”, zegt hij in de krant De Standaard.  "Ik vind dat niet meer ernstig. We slanken de administratie af tot op een niveau dat ze haar werk niet meer kan doen", aldus Van Melkebeke.

Op 1 december gaat Dirk Van Melkebeke, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, vroeger dan voorzien, op pensioen. De topambtenaar is tegen de besparingen die de Vlaamse administraties moeten doorvoeren.

“Ik zou tegen het einde van de legislatuur 20 procent moeten besparen op de personeelskosten ten opzichte van 2009. Ik vind dat niet meer ernstig. We slanken de administratie af tot op een niveau dat ze haar werk niet meer kan doen. Nu al moeten we consultants inhuren om decreten voor te bereiden. Daar wil ik niet aan meewerken”, reageert hij in De Standaard.

Van Melkebeke wordt gezien een van de meest invloedrijke spelers in de Vlaamse administratie. Na een lange carrière als kabinetschef voor verschillende sp.a-ministers, onder wie Frank Vandenbroucke, werd hij in 2010 de topman van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Op politiek en inhoudelijk niveau kon Van Melkebeke zich steeds minder verzoenen met een beleid dat er volgens hem op gericht is om de overheid steeds verder terug te dringen uit de economie.