167 boerderijen dicht na ontdekking tbc

Een melkveebedrijf in Limburg is onder quarantaine geplaatst, en alle dieren, ook de honden, worden opgeruimd. Er werd rundertuberculose ontdekt. 167 boerderijen die dieren verhandelen met de melkveehouder zijn geblokkeerd tot na een tbc-test opdieren.;

Op een melkveebedrijf in het Limburgse Meeuwen is rundertuberculose ontdekt. Door het besmettingsgevaar wordt vandaag al gestart met de opruiming van alle dieren. De melkveehouder Roger Indekeu (54) is er kapot van. "Zelfs onze twee honden moeten we laten inslapen. We steken ons hart en ziel in dit werk", zegt hij in de krant. Hij heeftgeen idee hoe de ziekte op zijn bedrijf kwam.

Risico voor de mens?

Rundertuberculose is een bacterie die letsels van het ademhalingsstelsel veroorzaakt. Het is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk. Al schat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen dat ­risico laag in, omdat iedereen gepasteuriseerde melk drinkt en weinig mensen in contact kwamenmet de runderen uit Meeuwen.