Bonden aan tafel met Brussels Airport

De vakbonden en luchthavenuitbater Brussels Airport Company zitten donderdagnamiddag samen om de problematiek rond het veiligheidspersoneel te bespreken. Dat bevestigen Bart Neyens van ACOD Vliegwezen en Kurt Callaerts van ACV-Transcom donderdag. De kleine stiptheidsacties van ACOD en de liberale vakbond ACLVB gaan wel nog door, zegt Neyens. Bij Brussels Airport wenste men niet te reageren op de onderhandelingen.

De socialistische en liberale vakbond hadden met zwaardere acties gedreigd voor vrijdag, mochten bonden en directie tegen vrijdagochtend niet rond de tafel zijn gaan zitten om de situatie van de luchthaveninspecteurs te bespreken. "Het crisiscomité is door Brussels Airport uitgenodigd om donderdagnamiddag samen te zitten. Als blijkt uit dat gesprek dat we op dezelfde golflengte zitten met de luchthaven, dan kunnen de acties worden stopgezet. Maar als we al na vijf minuten buiten zijn, bestaat de kans dat de acties worden opgedreven", zegt Bart Neyens.

Kurt Callaerts bevestigt dat ze met Brussels Airport donderdagnamiddag de situatie verder zullen bespreken, maar hij verwacht geen oplossingen aangezien die vanuit de politiek moeten komen. "Deze situatie vereist zowel oplossingen uit de hoek van Binnenlandse Zaken als Mobiliteit. De grote vakantie is een moeilijke periode om tot echte oplossing te komen. We kunnen er wel voor zorgen zo goed mogelijk voorbereid te zijn", aldus Callaerts.

Neyens zegt te weten dat Brussels Airport wel al een onderhoud had met het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. "De luchthavenuitbater is tot nu toe niet echt verantwoordelijk voor deze situatie. Maar we weten dat ze met het kabinet van Galant hebben samengezeten en willen weten wat daar gezegd is", aldus Neyens.