Minder bedrijven vragen energiepremie aan

Steeds minder bedrijven vragen een premie om te investeren in energiebesparing. 2014 was een dieptepunt met 1578 dossiers. Het potentieel is met 500.000 bedrijven nochtans enorm, schrijft De Standaard donderdag.

Net als gezinnen kunnen ook bedrijven een Vlaamse energiepremie aanvragen om hun investering in dakisolatie, dubbel glas of energiezuinige verlichting te helpen financieren. Maar ze doen dat minder en minder. In 2012 en 2013 lag het aantal uitgekeerde premies stabiel op 2250 tot 2300 dossiers, vorig jaar is het aantal energiepremies fors gedaald met bijna een derde tot 1578.

Nochtans is het potentieel enorm. In Vlaanderen zijn er zowat 500.000 btw-plichtige bedrijven die in aanmerking komen, en waarvan wordt vermoed dat er flinke energiewinsten geboekt kunnen worden. De dalende cijfers wijzen erop dat het effect van de maatregel uitgewerkt raakt. De energiepremie is een steunmechanisme dat vooral is afgestemd op kleine bedrijven. Een aantal van hen is al op het aanbod ingegaan, vele andere zijn niet zo met energiezuinigheid bezig, of gewoonweg niet op de hoogte.

Volgens Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) schort er wat met de communicatie naar de bedrijven. "Er is een samenwerking nodig van de overheid met de werkgeversorganisaties om de bedrijven te sensibiliseren." Hij wil dat minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) tegen het eind van het jaar met een voorstel komt.