Glas bier per dag even gezond als wijn

Dat een glaasje wijn per dag goed is voor de gezondheid, dat weten we al langer. Maar dat een pintje per dag hetzelfde effect heeft, is minder geweten. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat bier en wijn dezelfde gezondheidseffecten hebben. Sterker nog, wijn is een grotere dikmaker dan bier.

Een recente studie van AB Inbev gaf aan dat vier op de vijf Belgen niet gelooft dat bier bij een gezonde levensstijl past. Toch zijn er meerdere wetenschappelijke studies gevoerd die het positieve effect wel degelijk aantonen. Voedingsexpert Patrick Mullie bundelde die onderzoeken en kon concluderen dat de effecten van matig biergebruik dezelfde zijn als bij matige wijnconsumptie: wie geen bier of wijn drinkt, loopt een hoger risico op hart- en vaatziekten, dan wie één of enkele glazen per dag drinkt.

En dat terwijl die goede eigenschap vooral aan wijn wordt toegeschreven. “Dat komt omdat er over wijn dubbel zoveel wetenschappelijk onderzoek is gevoerd dan over bier”, verklaart Mullie. Een andere misvatting is dat je van bier drinken dik wordt en van wijn niet of toch minder. Het omgekeerde is waar: 100 milliliter bier bevat 44 calorieën, tegenover 75 calorieën voor dezelfde hoeveelheid wijn. 

Veel onwetendheid over bier dus en dat valt te betreuren: “Het is jammer dat één van onze Belgische topproducten, waar we terecht erg fier op mogen zijn, als het op een gezonde levensstijl aankomt geen sant in eigen land is. Er is dus nog veel werk aan de winkel om de correcte kennis van bier bij het grote publiek aan te scherpen”, besluit hij.