"Getrouwheidspremie is legale oplichting"

Test-Aankoop wil dat onze spaarrekening eenvoudiger wordt, met nog maar één rente. Nu is er vaak een zeer kleine basisrente, met daarnaast een hoge getrouwheidspremie. Volgens de consumentenorganisatie bieden de banken zo minder rente dan wat ze eigenlijk beloven. “legale oplichting”, vindt Test-Aankoop.

Test-Aankoop gebruikt als voorbeeld de Spaarrekening+ van Belfius. Die heeft een basisrente van 0,10 procent en een getrouwheidspremie van 1,40 procent. Wie op deze rekening maandelijks spaart, maar al na een jaar geld afhaalt houdt eigenlijk maar een rendement van 0,32 procent over. Dat komt omdat de hoge getrouwheidspremie pas wordt uitbetaald als het geld twaalf maanden onafgebroken op de rekening heeft gestaan.

Aan dat systeem is niets illegaals, erkent Test-Aankoop. “De banken doen niet meer dan de regels toepassen, maar het is toch een vuil spelletje. Ze kunnen zo zonder problemen hoge rentevoeten beloven, maar eigenlijk maar een beperkt deel uitbetalen.”

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) pleit voor duidelijkere en correcte informatie van de banken, maar in tegenstelling tot Test-Aankoop spreekt hij zich niet uit over één rentetarief. Financieel expert Paul D’Hoore vindt het wel een goed idee.