Dossiers zorgkinderen achtergelaten

De persoonlijke dossiers van kinderen uit het voormalige internaat en opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg zijn na een verhuizing achtergebleven in een leegstaand gebouw. De dossiers bevatten heel persoonlijke informatie van tientallen kinderen die door de jeugdrechtbank geplaatst werden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

Zo staat op elk dossier de voornaam, naam en foto van het kind met daaronder een lijst van incidenten. Er ligt ook briefwisseling van de jeugdrechtbank, namen en adressen van de betrokken families, gsm-nummers van begeleiders en zelfs rekeninguittreksels van Den Heuvel.

Bij de jeugdrechtbank reageren ze vol ongeloof op het nieuws. "Dit kan uiteraard niet", zegt persrechter Kurt Helsen in de krant. "We zullen de procureur hierover inlichten". Ook burgemeester Wouter Beke van Leopoldsburg eist een oplossing van GO!, de eigenaar van het gebouw. Bij het gemeenschapsonderwijs was men niet op de hoogte van de achtergelaten dossiers. Men wijst er wel op dat iemand eerst in het leegstaande gebouw moet inbreken vooraleer men de dossiers kan inkijken. 

"Dossiers zijn strikt vertrouwelijk"

De jeugdrechtbank is er niet over te spreken dat de persoonlijke dossiers van kinderen uit het voormalige opvangcentrum Den Heuvel achter zijn gebleven in het leegstaande gebouw. De dossiers zijn van kinderen die geplaatst door een jeugdrechter en dus strikt vertrouwelijk.