Amper hinder op luchthaven Zaventem

Reizigers ondervinden amper hinder van de stiptheidsacties van het veiligheidspersoneel op Brussels Airport. Aan de veiligheidspoortjes voor vluchten binnen de Schengenzone werden wel systematisch de identiteitspapieren en vliegtuigtickets opgevraagd en werd er rigoureus gecontroleerd, maar van wachtrijen was geen sprake.

De medewerkers van het veiligheidspersoneel zijn ongerust over hun statuut. Vanwege de verhoogde terreurdreiging moesten ze al een deel van hun taken afstaan aan de politie. Ze zijn bang dat de overheid nu hun resterende taken door privéfirma's wil laten uitvoeren. Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid op de luchthaven: volgens hun cijfers zouden al vijftig keer mensen door de veiligheidspoortjes geglipt zijn die sinds maart in functie zijn.

De rest van de dag zal gecontroleerd worden op het tarmac, bij cateringbedrijven en personeel. Bijvoorbeeld om na te gaan of ze de nodige documenten kunnen voorleggen. Ook zal het personeel naar de zetel gaan van de CEO van Brussels Airport om er hun grieven nogmaals kenbaar te maken. De hinder voor reizigers zal dus zo goed als onbestaande zijn.

De bedoeling van de vakbonden is niet om reizigers te treffen, wel om een schot voor de boeg te lossen. In september staat een vergadering gepland met bevoegd minister Jacqueline Galant (MR) over de toekomst van het veiligheidspersoneel. "We willen bereiken dat er op dat moment overleg komt, niet dat we met een droge mededeling voor voldongen feiten worden geplaatst", zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB. Het is die vakbond die samen met het socialistische ACOD die vandaag actie voeren.