Kaart: zo oud word je in jouw gemeente

In Sint-Martens-Latem, in Oost-Vlaanderen, ligt de levensverwachting het hoogst, met gemiddeld 84,2 jaar. In het Vlaams-Brabantse Drogenbos leven mensen gemiddeld het kortst, met 77,7 jaar. Dat blijkt uit een studie van ULB en KUL naar de armoede.

Voor het onderzoek baseerden de onderzoekers zich op het inkomen, maar ook de toegang tot gezondheidszorg, scholing en levensverwachting werden mee in de vergelijking genomen. 

Ontdek hier wat de gemiddelde levensverwachting in jouw gemeente is (kaart: HLN.be):

In het hele land scoort het Henegouwse Dour het laagst. Daar worden mensen gemiddeld 76,5 jaar, of een verschil van 8 jaar met Sint-Martens-Latem. "Toch een tiende van iemands leven", zegt sociaal geograaf Maarten Loopmans van de KU Leuven. "Dat is veel voor een klein land als België. Je zou verwachten dat de toegang tot de gezondheidszorg dat gedeeltelijk uitvlakt, maar dat blijkt niet het geval."

"Een lagere levensverwachting is deels een effect van armoede of sociale uitsluiting, maar is er ook mee de oorzaak van", legt Loopmans uit. Op die manier bestaat er een verhoogd risico op vroeger overlijden in de industriegebieden en in streken waar veel arbeiders wonen. 

De onderzoekers stelden ook vast dat de levensverwachting in sommige gebieden met veel armoede, zoals sommige Brusselse wijken met een grote Marokkaanse gemeenschap, de levensverwachting toch hoger ligt dan verwacht. Volgens de ULB-onderzoekers heeft dat wellicht te maken met het mediterraans voedingspatroon.