Boeren overleggen met voedingsindustrie

De meeste acties van de protesterende boeren zijn in de nacht van donderdag op vrijdag afgerond of liepen vrijdagvoormiddag op hun laatste benen. De boeren protesteren, zoals bekend, tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Sinds 10u00 zitten vertegenwoordigers van de sector, de voedingsindustrie en de distributie samen op de hoofdzetel van Comeos.

De blokkade van het distributiecentrum van Aldi in Erpe-Mere is rond middernacht opgeheven. Ook in Wallonië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag verschillende blokkades, zoals die van het Lidl-distributiecentrum in Courcelles en dat van Colruyt in Gellingen, opgeheven. Aan het Colruytdepot in Woelingen (Ollignies) blijft, in afwachting van de uitkomst van de vergadering bij Comeos, de filterblokkade actief.

Volgens Christian Wiertz, vicevoorzitter van de Waalse vereniging van melkproducenten (MIG), is er al wat vooruitgang gemaakt. Zo heeft de directeur van de zuivelfabriek Corman beloofd om het aandeel van Belgische melk die in zijn fabriek verwerkt wordt, te verhogen. "De industrie moet bewogen worden tot een groter gebruik van Belgische producten. De zuivelfabrieken moeten veranderen." Dinsdag zit de European Milk Board, de Europese koepel van melkproducenten, samen over het onderwerp.