Ballonnen opblazen kankerverwekkend?

Ballonnen kan je beter met een pompje opblazen en niet met de mond, dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop in het magazine Test Gezond. In ballonnen zouden kankerverwekkende stoffen zitten. Daarom pleit Test-Aankoop ervoor om op de verpakking te vermelden dat de ballonnen met een pomp opgeblazen dienen te worden en niet met de mond.

De giftige stoffen die in producten van latex of rubber, zoals ballonnen, aanwezig zijn heten nitrosamines. Deze stoffen ontstaan wanneer het materiaal tijdens het productieproces op hoge temperatuur wordt verhit. Als je ze inslikt, kan het risico op kanker op lange termijn verhogen. De consumentenorganisatie raadt daarom ook aan om kinderen niet te laten kauwen op lege of kapotte ballonnen.

Test-Aankoop wil een vermelding op de verpakking van ballonnen. De Europese wetgeving verbiedt dergelijke stoffen al in rubberspenen en -fopspenen, maar voor ballonnen en ander speelgoed voor kinderen tot drie jaar is men minder strikt, omdat men ervan uitgaat dat de kleintjes die minder vaak in de mond stoppen.