1 vrouw op 5 bevalt met keizersnede

Het aantal vrouwen dat met keizersnede bevalt stijgt jaar na jaar. Van 2008 tot 2014 steeg het aandeel keizersneden van 19,8 naar 21 procent. Daarmee zitten we ver boven het streefdoel van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Het aantal moet dringend omlaag”, klinkt het bij gynaecologen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Een keizersnede is zowel voor moeder als kind een risicovolle onderneming. Tegenwoordig bevalt één vrouw op de vijf met een keizersnede. Het streefdoel van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt tussen de 10 en de 15 procent. De meeste keizersnedes in ons land, 59 procent in Vlaanderen, worden ook op voorhand gepland. Dat blijkt uit cijfers die Federaal Parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister Maggie De Block (Open Vld).

Ook Johan van Wiemeersch, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG), vindt dat het aantal keizersnedes omlaag moet. “Ik ben voorstander van een natuurlijke bevalling. 15 % van de gynaecologen gaat akkoord een keizersnede uit te voeren terwijl daar geen medische reden voor is. Ik pleit ervoor bevallingen meer op hun beloop te laten.” Volgens Gynaecologe en Groen-senator Petra De Sutter zijn gynaecologen veel voorzichtiger geworden. “Ze nemen geen risico’s meer, want de patiënt stapt sneller naar de rechtbank als er iets misloopt.”

Van Camp wil dat er een betere registratie komt van het aantal ingrepen dat onnodig uitgevoerd wordt. Het kabinet De Block ziet daar niet echt te noodzaak van in op dit moment.