Tot 20 jaar cel in terrorismezaak

Dertig verdachten die terecht stonden in de zaak van de zogenaamde ‘Syrische filière’ zijn woensdag voor de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot celstraffen van tien maanden tot twintig jaar. Ze werden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan activiteiten van een terroristische groep.

Hoofdverdachte Khalid Z. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel. Twee andere verdachten die aan het hoofd zouden hebben gestaan van de filière, Fatima A. en haar zoon Soufiane A., kregen acht jaar cel. De twee andere zonen van Fatima, van wie er eentje omgekomen is in Syrië, werden veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar, omdat het recidivisten zijn. En ook Abdelhamid A., het vermoedelijke brein achter de terreurcel in Verviers die in januari werd ontmanteld, werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar. Twee verdachten werden vrijgesproken: de zussen Sarah en Soumaya K.

Syriëstrijders ronselen

In het proces stonden 32 mensen terecht omdat ze Syriëstrijders geronseld zouden hebben of hen geholpen zouden hebben bij het vertrek, terwijl anderen naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om dat te doen. Hoofdverdachte Khalid Z. zou jongeren geronseld hebben om in Syrië te gaan vechten.