14 illegalen in auto mensensmokkelaar

Na een achtervolging op de E40 in Veurne is een 29-jarige Irakees gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. In de wagen van de verdachte zaten liefst veertien illegalen. De man verschijnt dinsdagavond voor de Veurnse onderzoeksrechter.

Dertig politiemensen hielden in de nacht van maandag op dinsdag de Veurnse industriezone nauwlettend in de gaten. Een Citroën Berlingo bleek opvallend veel aandacht te hebben voor de geparkeerde vrachtwagens. Toen de politie de bestuurder wilde oppakken, sloeg de wagen op de vlucht. Vluchten langs de autosnelweg werd onmogelijk gemaakt, waarop de bestuurder zijn vlucht al spookrijdend voortzette.

Het kwam tot een achtervolging aan heel hoge snelheid, waarbij een politievoertuig zelfs drie keer werd geramd. Uiteindelijk verloor de 29-jarige Irakees de controle over het stuur en belandde hij op de linkerrijstrook van de E40. De verdachte vluchtte nog te voet verder. Hij werd ingerekend nadat hij in een vaart was gesprongen.

Toen de politiediensten de achterdeur van de Citroën Berlingo openden, vielen verschillende mensen gewoon uit het voertuig. Maar liefst veertien vluchtelingen werden in de wagen aangetroffen. "Het hoeft geen betoog dat de bestuurder bij het uitvoeren van de halsbrekende toeren het leven van veertien mensen en de politiemensen in gevaar heeft gebracht", klinkt het bij het parket.

De snelwegparkings langs de E40 zijn al langer het vaste werkterrein van smokkelbendes. Daar proberen ze illegalen uit Noord-Franse vluchtelingenkampen op vrachtwagens richting Verenigd Koninkrijk te verstoppen. Ook de industriezone van Veurne wordt steeds frequenter gebruikt voor dergelijke smokkelactiviteiten. Zaterdag werd ook al een 23-jarige Irakees aangehouden na een achtervolging.