Beter griepvaccin ontwikkeld

Het nieuwe griepvaccin Alpharix Tetra moet ons dit najaar beter beschermen. Virologen zaten er al jaren op te wachten, schrijven De Standaard en De Morgen dinsdag. Nadeel, aldus die laatste krant, is dat bejaarden in de Vlaamse woonzorgcentra nog het oude vaccin zullen toegediend krijgen.

Het is de Belgische tak van de Britse farmagigant GlaxoSmithKline (GSK) die het nieuwe griepvaccin op de markt brengt. "Het virus evolueert, dus de fabrikanten moeten mee", zegt woordvoerster Elisabeth Van Damme. GSL gelooft er sterk in en verdubbelt de productie, tot 1,5 miljoen vaccins dit jaar.

De reden dat Alpharix Tetra beter is dan het huidige vaccin is behoorlijk technisch. De nieuwe entstof bestaat uit twee A-stammen en twee B-stammen en wordt daarom quadrivalent genoemd. Het huidige vaccin is slechts trivalent en beschikt maar over twee A-stammen en één B-stam. "Door er een nieuwe stam bij te voegen, creëer je een hogere beschermingskans", zegt virusspecialist Marc Van Ranst.

Maar bejaarden in Vlaamse woonzorgcentra zullen nog het oude vaccin toegediend krijgen, doordat het Agentschap voor Zorg en Gezondheid een overheidsopdracht heeft lopen die men niet zomaar kan opzeggen.