Zaterdag drukste reisdag van vakantie

Komend weekend is traditioneel een wisselweekend op de Europese wegen en dat zal gepaard gaan met monsterfiles, zo voorspellen mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. Zaterdag 1 augustus is een absoluut te mijden reisdag, zowel voor vertrekkers als voor wie terugkeert, en dan vooral in Frankrijk. Touring spreekt er over de drukste dag van de vakantie, VAB verwacht er op het piekmoment meer dan 900 kilometer files. Zelfs alternatieve wegen in Frankrijk dreigen dicht te slibben.

Ook Zwitserland kleurt zaterdag donkerrood door de nationale feestdag. Heel wat vakantiegangers rijden via het land naar hun vakantiebestemming in onder meer Italië. Aan de Gotthardtunnel worden in beide richtingen uren wachttijden voorspeld.

In Zuid-Duitsland wordt het uitzonderlijk druk. Baden-Württemberg en Beieren, de twee dichtstbevolkte deelstaten, beginnen ongeveer samen aan hun vakantie, maar in die regio zijn net ook de ergste verkeersknelpunten van Duitsland gesitueerd. Vooral rond Karlsruhe, Stuttgart, Nürnberg en München wordt het bumperrijden.

In België wordt het druk met kans op files op vrijdagnamiddag en -avond en op zaterdagvoormiddag. Vooral op de E40 Brussel-Oostende en de E411 Brussel-Luxemburg kunnen files voorkomen. Zondagavond wordt het aanschuiven voor wie terugkeert naar huis.

Touring raadt aan op donderdag, zondag of maandag te vertrekken. De beste dagen voor de terugkeer zijn vrijdag en maandag en, in mindere mate, zondag.

Ook wie met het vliegtuig op vakantie vertrekt, neemt de komende dagen best zijn voorzorgen. Vandaag wordt een van de drukste dagen van het jaar op Brussels Airport met 49.000 vertrekkende passagiers. De komende dagen blijven druk op Zaventem, met telkens boven de 40.000 vertrekkende passagiers. In augustus wordt het iets rustiger, aldus Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport.