Spoedartsen willen hulp van huisdokters

Spoedartsen stellen voor om huisartsen in het ziekenhuis te laten werken. De reden daarvoor is dat patiënten 's avonds en in het weekend naar de spoeddienst komen, terwijl ze even goed door een huisarts van wacht kunnen worden geholpen. Minister De Block onderzoekt het voorstel, maar de huisartsen staan niet te springen voor het initiatief. Dat melden de kranten van Mediahuis. 

Op spoeddiensten krijgen ze 's avonds en in het weekend vaak te maken met patiënten die kampen met banale klachten, zoals een verkoudheid of een open wonde. In een huisartsenwachtpost zouden die patiënten vaak sneller geholpen zijn, want in het ziekenhuis krijgen echte spoedgevallen voorrang. Daarom stellen spoed- en urgentieartsen voor om huisartsen op te nemen in hun team. "Spoedartsen kunnen zich dan toeleggen op patiënten met ernstige aandoeningen," zegt Jan Stroobants, voorzitter van de Belgische Vereniging van Spoedartsen.

Daarvoor zouden de regels wel moeten veranderen, want het is vandaag de dag verboden voor huisartsen om mee te draaien op spoeddiensten. Stroobants en zijn collega's hebben daarom een advies geformuleerd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het voorstel ontvangen en zal het onderzoeken. 

De huisartsen staan echter niet te springen voor het voorstel van de spoedartsen. "Het grootste risico is dat mensen het gewoon worden om voor een huisarts naar de spoeddienst te gaan, ook op weekdagen", aldus Maaike Van Overloop, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica. "Een verbetering in de triage is een betere oplossing. Patiënten krijgen dan telefonisch te horen of ze met hun klacht naar de huisarts moeten of naar de spoed."