Auto komt door GPS op spoor terecht

Zaterdagavond is in Mol een personenwagen gegrepen door een passagierstrein. De bestuurder raakte na GPS-aanwijzingen vast op het spoor. Hij probeerde het voertuig nog los te krijgen, maar toen hij het belsignaal van de overweg hoorde, maakte hij zich uit de voeten. Ook op de trein raakte niemand gewond, al was er wel grote schade.

Het ongeval vond omstreeks 23.15 uur plaats ter hoogte van Rozenberg. De bestuurder, B.D. uit Lommel, volgde GPS-instructies, maar in plaats van rechtsaf over te steken, reed hij rechtdoor. Zo kwam hij op de sporen terecht en kwam het voertuig vast te zitten. Volgens de federale politie probeerde de man zijn wagen nog meermaals los te krijgen, geholpen door een of meerdere omstaanders. Dat lukte echter niet. Toen het belsignaal van de overweg afging, maakte de man zich uit de voeten. De aankomende trein, die vanuit Mol richting Hamont reed, kon niet meer tijdig stoppen. De wagen werd verschillende meters meegesleurd om tegen een elektriciteitscabine terecht te komen.

Op de trein zelf zaten volgens de NMBS een tiental personen, die ongedeerd bleven. Zij wandelden onder begeleiding van het spoorwegpersoneel naar het station van Mol. Daar konden ze hun rit gezien het late uur per taxi voortzetten. Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel was de schade aanzienlijk en zijn verschillende technische ploegen ter plaatse gekomen. Om 6.35 uur waren alle herstellingen achter de rug en kon de eerste trein volgens het boekje rijden.

Infrabel raadt bestuurders in een dergelijke situatie aan om eerst zichzelf in veiligheid te brengen en dan meteen de politie te bellen. "De politie kan rechtstreeks onze Traffic Control bellen, zodat we zo snel mogelijk de trein kunnen afremmen", klinkt het.