Onweders trekken over het land

Vandaag beleven we een echte herfstdag in de zomer. Afgelopen nacht kregen we te maken met lokale onweersbuien, gelukkig zonder al te veel schade.

"Intussen heeft er zich een storm op zee ontwikkeld, dat is sinds 1985 nog maar vijf keer gebeurd in de maand juli," zegt onze weerman David Dehenauw. Aan de kust staat er een harde wind met rukwinden tot wel 90 km per uur. Ook in het binnenland staat er een krachtige wind met rukwinden tot 60 à 85 km per uur.

Na de middag zullen er nog lokale onweders voorkomen, en zal er vooral nog veel regen vallen. "Maar in de loop van de namiddag zal de wind wel al afnemen, en stilaan wordt het dan vanuit het zuidwesten weer droger". Zaterdagavond maakt het noorden van het land nog tijdelijk kans op een bui, maar 's nachts wordt het overal droog met opklaringen bij een verder afnemende wind. De temperaturen dalen naar 7 tot 12 graden.

Zondagochtend is het droog met af en toe zon. Later neemt de bewolking toe en halverwege de namiddag begint het te regenen over het westen van het land. De neerslag zal pas 's avonds het oosten bereiken. Er waait een matige wind uit zuid tot zuidwest. Het kwik stijgt naar 17 tot 21 graden.