Belg overleden aan malaria in UZ Leuven

Een 64-jarige man uit Sint-Joris-Weert is gestorven aan malaria in het universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Hij liep de ziekte begin deze maand op tijdens een verblijf in het Afrikaanse land Malawi. Volgens dokters van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de dienst Tropische Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) komt dat in ons land maar heel zelden voor. "We telden amper drie sterfgevallen aan malaria de jongste tien jaar", zegt dokter Erika Vlieghe.

Het slachtoffer stierf dinsdag in het UZ Leuven. Hij behoorde in de jaren zeventig tot de getalenteerde lichting atleten van Daring Club Leuven en baatte een sportwinkel uit in zijn woonplaats Sint-Joris-Weert, deelgemeente van Oud-Heverlee. Van eind juni tot 11 juli verbleef de man in Malawi voor een project om jongeren te steunen via studiebeurzen.

In het weekend voor de nationale feestdag vertrok hij met zijn echtgenote met vakantie, maar hij keerde twee dagen later terug met klachten over braken en diarree. Na een nacht van hevig zweten, belandde hij op de spoedafdeling van Gasthuisberg. Daar belandde hij in een coma. De dokters stelden cerebrale malaria vast. Ze voerden een hersenoperatie uit, maar parasieten hadden zijn hersenen fataal aangetast.

"Malaria komt vandaag veel minder voor dan vroeger", zegt dokter Erika Vlieghe, hoofd van de dienst Tropische Geneeskunde van het UZA. "Per jaar tellen we in België tien tot twintig ernstige gevallen. Maar die patiënten sterven bijna nooit. De jongste tien jaar telden we slechts drie dodelijke slachtoffers."