Dossier Terreurdreiging

Gevangenen Guantánamo opgepakt in A'pen

Twee mannen die jarenlang in de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten van Guantánamo verbleven, zijn door de Brusselse onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Dat meldt het federaal parket. Vrijdag hadden de kranten van Mediahuis en La Capitale al de arrestatie van de twee mannen gemeld, net als van drie anderen. Die laatste drie waren, samen met een van de twee ex-Guantánamogedetineerden, opgepakt toen ze op het punt stonden een inbraak te plegen in Hoboken.

Een van de twee opgepakte ex-Guantánamogevangenen is Antwerpenaar Moussa Zemmouri (37), die van 2001 tot 2005 in Guantánamo zat omdat hij ervan verdacht werd lid te zijn van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), verantwoordelijk voor de aanslagen in Madrid en Casablanca.

Terrorismespeurders hielden hen in de gaten

Sinds zijn terugkeer naar België werd de man in de gaten gehouden door de terrorismespeurders van de federale politie. Die hielden ook een tweede ex-Guantánamogevangene in het oog, een Algerijn die na de aanslagen van 9/11 in Guantánamo zat en onlangs uit Syrië zou zijn teruggekeerd. Die laatste zou plannen gesmeed hebben om samen met drie andere mannen een gewapende inbraak te plegen in een woning in Hoboken.

Verdacht van terroristische banden

De Brusselse federale gerechtelijke politie kon het viertal donderdag in de vroege ochtend inrekenen, net voor ze tot actie overgingen. Later werd ook Zemmouri opgepakt. Alle vijf werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor poging diefstal in groep, bij nacht, met gebruik van wapens en een voertuig. Zemmouri en de tweede ex-Guantánamogevangene zijn bovendien ook in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, omdat de feiten verband zouden houden met de hulp aan mensen die willen deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië en het Midden-Oosten.